Na sváteční stolování připraveni!
Jak elegantně poskládat ubrousek, o čem u stolu rozhodně nemluvíme a co dělat, když si krknu? Děti z prvního stupně si v jídelně proměněné v elegantní restauraci vyzkoušely, jak stolovat s noblesou. Teď rozhodně zvládnou slavnostní večeři levou zadní!
V rámci výuky prvouky se třídy prvního stupně ponořily do tajů stolovací etikety. Lekce proběhla přímo v prostorách školní jídelny, kterou personál proměnil v elegantní zázemí – prostřeli stoly, připravili nádobí, příbory i sklenice. Školení se ujali třídní učitelé.
Děti se naučily, jak správně držet příbor, co dělat s ubrouskem a jak kultivovaně konverzovat. Některé otázky vnesly do lekce etikety i porci humoru. „Co mám dělat, když si u stolu krknu?“ vyvolalo salvy smíchu, ale zároveň přineslo cenné rady, jak takovou situaci zvládnout s grácií.
Závěr patřil kreativnímu skládání ubrousků. Děti si vyzkoušely několik variant, které zaručeně oslní při přípravě slavnostních obědů i večeří o svátcích. Některé třídy navíc obohatily své praktické dovednosti zhlédnutím videí o etiketě. Vedle legendárního Ladislava Špačka doporučujeme Daniela Šmída, jehož rady mohou být inspirací pro celou rodinu.
Naši žáci jsou tak připraveni zasednout ke stolu s noblesou – ať už při školním obědě, nebo u štědrovečerní tabule.
Za fotky děkujeme třídám 4.C a 1.A.